Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]



Mail this Foto to a friend
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Sunday, 27-Jun-2010 03:26
Jalan-jalan Sabah 10 - 15 Jun 2010 (part I)
fuhhhhhh lamanya tak update fotopages ni ... bukannya apa, sibuk dsb ... emmm biasalah banyak alasan kan ...

anyway, percutian sempena cuti sekolah kali ni ... destinasinya ke sabah ... it has been our long long dream to go to sabah .... alhamdulillah, yang TERSAYANG hadiahkan percutian kali ini sempena anniversary kami yang ke 14 ... terima kasih banyak2.

secara kesimpulannya, memang kami berpuas hati dengan percutian kali ini ... maklumlah dah lama tak ambik cuti panjang, jadi kami memang plan apa yang kami nak buat sepanjang kami di sabah ... walaupun tidak mengikut perancangan asal, alhamdulillah, turned out to be very satisfactory.

sewa keter viva ... puas hati dapat meronda2 ke mana yang kami nak. first day, kami ke nexus karambunai ... hujan lebat menyambut kedatangan kami .... so kami hanya berehat di hotel dan buat apa yang patut lah hehhehe .... however, ada juga pengalaman masam-masam manis kat sini .... so next day, we checked out and headed for our first phase of percutian ie. exploring daerah kudat.







EXPLORING DISTRICT OF KUDAT, SABAH

perjalanan ke pekan kecil kudat, biasanya mengambil masa around 2 to 3 hours .... we took longer, coz berhenti here and there. sepanjang perjalanan tidak menjemukan ... pemandangan banjaran crocker dan kampung2 di sepanjang perjalanan cukup menghiburkan.


persinggahan pertama ... KG SUMANGKAP ... tempat buat gong, nak masuk kena bayar rm 5 for adults .... :-D



persinggahan kedua ... rungus long house .... seronok mengikuti cerita suku kaum rungus yang tinggal di rumah panjang. suku kaum rungus merupakan suku kaum yang terbesar di daerah kudat dan kemahiran dia orang ialah beads handicraft. sempatlah menengok kecekapan dia orang menghasilkan beads craft yang begitu cantik. rumah panjang dia orang diperbuat daripada buluh, dinding pulak daripada kulit kayu. emmm yang best ... toilet dia orang tu, toilet yang moden dan bersih sekali.




persinggahan ketiga .... tip of borneo (tg. simpang mengayau) ... aduhssssssss masa ni dah tengahari, dahaga dan laparrrrrrr .... jalan nak menuju ke tempat ni pun agak mencabar bagi keter viva nih LOL ..... tapi sampai aja kat situ, aduhhhhhh terpukau mata kami di buatnya ... air laut yang biru kehijauan, subhanallah, cantik sangat2 ... anak2 teruja nak snorkeling dan mandi pantai, tapi panas terik beb ....

tanjung simpang mengayau ni merupakan "tip of borneo", yang paling utara sekali pulau borneo. di sinilah merupakan titik pertemuan dua laut iaitu laut cina selatan dan laut sulu.

"STANDING ON THE MAJESTIC CLIFTS OF THIS DRAMATIC HEADLAND EXUDES THE FEELING OF STANDING AT THE WORLD'S EDGE"




singgah makan sekejap kat gerai kat situ ... basahkan tekak dan alas perut sket ... sebelum meneruskan perjalanan ke pekan kudat.

sampai kudat sebelum asar, bermalam di hotel kudat marina & golf resort ... seronoklah budak2 dapat mandi kolam ... then spent the rest of our time there exploring the small town of kudat. pelbagai ragam penduduk setempat dapat ditengok.




© Pidgin Technologies Ltd. 2016